X

Cum să previi reumatismul: Obiceiurile care pot reduce riscul de reumatism odată cu înaintarea în vârstă

Reumatismul nu poate fi întotdeauna prevenit. Anumiți factori de risc, precum înaintarea în vârstă, istoricul de boală în familie și chiar sexul (multe forme de artrită reumatoidă apar mai des la femei) sunt în afara controlului tău.

Cu toate acestea, prin practicarea de obiceiuri de viață sănătoase, poți reduce riscul de reumatism, odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, practicile regăsite mai jos sunt foarte utile și pentru prevenirea altor boli cronice.

1. Mănâncă pește și alte alimente bogate în acizi grași Omega-3

Anumiți pești sunt surse foarte bune de acizi grași Omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea oaselor tale. Acizii grași Omega-3 sunt, de fapt, grăsimi polinesaturate sănătoase, care au ca rol principal reducerea proceselor inflamatorii din corp.

Potrivit unui studiu publicat în Annals of the Rheumatic Diseases, femeile care mănâncă pește în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de artrită reumatoidă. Experții în sănătate recomandă consumul de pești bogați în acizi grași Omega-3, cum ar fi somonul, păstrăvul, macroul și sardinele, de două ori pe săptămână. Dacă nu îți place peștele sau nu consume pește atât de des, poți opta pentru un supliment pe bază de acizi grași Omega-3 și, preferabil, extract din membrană de coajă de ou, pentru menținerea mobilității articulațiilor, recomandă doc.ro.

2. Menține-te la o greutate optimă

Genunchii au rolul de susținere a întregii tale greutăți corporale, așa încât kilogramele în plus pot pune o presiune excesivă pe aceștia. Pentru a evita acest lucru, încearcă să îți menții numărul de kilograme optim, printr-o dietă echilibrată, exercițiu fizic regulat și menținerea aceluiaș interval de ore de somn. Persoanele supraponderale sunt de patru ori mai expuse riscului de osteoartrită la nivelul genunchilor decât cele cu o greutate normală, așadar este bine să iei în considerare acest factor de risc important.

Mai mult, supraponderalii sunt mai predispuși la reumatism în general. Cercetările recente sugerează că femeile diagnosticate cu artrită reumatoidă la vârsta de 55 de ani, sau chiar mai devreme, sunt mai predispuse la supraponderabilitate.

Așadar, pentru a reduce riscul de reumatism, poți urma câțiva pași simpli pentru a ajunge la greutatea optimă. În primul rând, te poți consulta cu medicul curant, care îți poate prescrie un regim alimentar și oferi consiliere cu privire la cum poți ajunge mai ușor și sănătos la numărul de greutate normal pentru vârsta și înălțimea ta. În al doilea rând, concentrează-te pe acest scop și fă alegeri de viață în consecință: mese echilibrate, bogate în nutrienți, mai multă mișcare, somn și odihnă și evitarea consumului de alcool în exces. Nu încerca să slăbești foarte repede, pentru că nu este o metodă sustenabilă de întreținere pe termen lung.

CITEȘTE ȘI: Reumatismul și vremea rece: Cum să reduci efectele frigului asupra articulațiilor

3. Optează pentru o alimentație cât mai sănătoasă

Alimentația joacă un rol esențial în menținerea sănătății oaselor tale. Ai nevoie de toți macronutrienții vitali pentru a asigura o dietă echilibrată: proteine, grăsimi și carbohidrați. De asemenea, este important să ai în vedere și micronutrienții, mai precis vitaminele și mineralele. Vitaminele C și D, calciul, magneziul și fierul se numără printre micronutrienții principali pe care va trebui să îi integrezi frecvent în rutina ta alimentară.

Colagenul este, de asemenea, extrem de important. Poți suplimenta prin capsule de colagen sau poți consuma, cu moderație, carne de vită și de miel, bogate de asemenea în colagen.
Nu în ultimul rând, evită alimentele cun un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi.

4. Evită accidentările

Pe măsură ce trece timpul, articulațiile tale încep să se uzeze, iar în momentul în care te lovești, de exemplu în timpul unui antrenament de sport sau a unei drumeții pe munte, îți poți leza cartilajul care susține articulațiile și, astfel, accelera uzura acestora. Pentru a evita accidentele, asigură-te că ești echipată corespunzător pentru orice activitate sportivă și nu te expune unor situații periculoase.

5. Protejează-ți articulațiile

Aici vorbim despre postura corectă atunci când stai în șezut, la calculator, sau când efectuezi diverse activități, inclusive treburile casnice, pentru a-ți menaja articulațiile. De exemplu, atunci când ridici o greutate, folosește-te de genunchi și fesieri, nu de spate, pentru a propulsa greutatea respectivă. De asemenea, când cari ceva, lipește greutatea de piept, pentru a nu pune presiune pe încheieturile mâinilor. Nu în ultimul rând, ai grijă la poziția spatelui atunci când petreci mult timp pe scaunul de la birou și fă pauze de mișcare, o dată la fiecare oră. Pentru mai multe bune practice de postură, consultă-te cu medicul curant.

6. Lasă-te de fumat

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC), fumatul crește în mod dramatic riscul de boli reumatice. Așadar, un fumător prezintă un risc de aproape 2.4 mai mare de reumatism față de un nefumător. De asemenea, fumatul poate duce la accelerarea bolii și la simptome mai pronunțate de reumatism. Dacă ești fumătoare, este recomandat să renunți cât mai repede la obicei. Renunțarea la fumat aduce foarte multe beneficii pentru sănătate.

Dacă ai mai încercat în trecut fără succes sau nu ai suficientă încredere că te poți lăsa, încearcă să adopți o strategie eficientă. Începe prin a crea o listă de motive bine întemeiate pentru a renunța la fumat. Atunci când apare tentația de a fuma, e bine să ai lista la îndemână, pentru a-ți reaminti de ce ai luat decizia de a renunța.

Dacă ai avut încercări eșuate în trecut, evaluează-le cu atenție și încearcă să identifici ce anume nu a funcționat. E posibil să fi suferit o experiență stresantă, la un moment dat, care te-a determinat să te reapuci de fumat, sau poate a fost de vină anturajul. Dacă poți identifica greșelile din încercările anterioare, îți va fi mai ușor să le eviți acum. Nu în ultimul rând, apelează la sprijinul familiei și a prietenilor apropiați. Aceștia te pot încuraja și oferi sfaturi la nevoie.

CITEȘTE ȘI: Remediu naturist pentru artrită şi reumatism: Cum să-ţi confecţionezi perna cu muşeţel

7. Limitează expunerea la factorii poluanți

Oamenii de știință au descoperit că expunerea la anumiți factori poluanți din mediu, mai ales în prima parte a vieții, poate crește riscul de reumatism. În timp ce anumite lucruri nu pot fi evitate, cum ar fi toți factorii poluanți și iritanți din aerul din oraș, este recomandat să te ferești de azbest și silica, precum și de alte substanțe chimice periculoase, mai ales la inhalare.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro